SHARON BURGGRAAF

Enter the barcode of life

'in onze zoektocht naar het meest fundamentele niveau waarin het leven zich aan ons openbaart, blijkt al het leven opgebouwd te zijn uit dezelfde elementaire deeltjes, maar is de ordening van die deeltjes juist wat ons onderling onderscheidt, en die tegelijkertijd de enorme biodiversiteit weergeeft'

Enter the Barcode of Life I

De installatie 'Enter the Barcode of Life' ter ere van Linnaeus’ 300ste verjaardag is gebaseerd op DNA barcoding, een concept gelanceerd door de populatiegeneticus Paul Hebert. Hij fantaseerde dat als alle producten met een streepjescode geidentificeerd kunnen worden, dat ook voor alle levensvormen op aarde mogelijk zou moeten zijn met een moleculaire streepjescode.

De DNA barcode is te beschouwen als een digitale afspiegeling van de binaire nomenclatuur van Linnaeus. Zoals dit tweeledige namenstelsel van Linnaeus de morfologie van een soort typeert, zo staat de DNA barcode voor het genoom van dat soort.

In het Arboretum De Dreyen is met honderden plankjes een tweeledig barcodepad aangelegd, dat aan de hand van de vier basenkleuren de verschillende in de DNA codering voor twee soorten laat zien: De Homo sapiens en de Lumbricus terrestris of te wel de mens en de regenworm.


Het barcodepad is tevens een knipoog naar de immer ‘op pad’ zijnde bioloog. In zijn jonge jaren reisde Linnaeus voor studie en onderzoek onder meer naar Lapland en Nederland en later wees hij zijn studenten de weg in de natuur tijdens zijn befaamde ‘wandelcolleges’. Nu kan de bezoeker zelf ‘op pad’ en al wandelend de soortspecifieke DNA sequentie ervaren.


Enter the Barcode of Life I is geëxposeerd in Arboretum De Dreyen, Wageningen als onderdeel van de tentoonstelling een ‘Lusthof voor Linnaeus’, een project van zeven kunstenaars van het platform beroepskunstenaars wageningen i.s.m. de Wageningen Universiteit, de Koninklijke Landbouwkundige Vereniging en het VSB (2007). Opening 16 juni door de heer Magnusson, ambassadeur van Zweden.

Titel  Enter the Barcode of Life I
techniek  installatie
materiaal  gebeitst hardhout op draagconstructie van metaal
formaat  600 x1 50 x 80 cm
jaar  2007

Uitvoering i.s.m. studio Daphna Laurens.
Advies Dr. F.T. Bakker, leerstoelgroep biosystematiek WUR

Opdrachtgever  Stichting Lusthof voor Linnaeus

Enter the Barcode of Life II (schetsen)

Schetsen voor de Hortus Botanicus Amsterdam in het kader van de Charles Darwin tentoonstelling 2009.
(Het tuinproject is vanwege beperkt budget uitgevoerd met alleen Amsterdamse kunstenaars)


Titel  Enter the Barcode of Life II
techniek  buiteninstallatie
materiaal  gebeitst hardhout op draagconstructie van metaal
formaat  600 x 600 x 200 cm
jaar  2008

Share by: